Na Madagaskarze nie można wymagać od sprzedawcy, że kupi on wagę. Jak wszystko, co produkuje przemysł, także waga jest strasznie droga. Produkty sypkie trzeba jednak przy okazji sprzedaży jakoś rachować. Uwaga! Najbardziej rozpowszechnioną jednostką miary jest na Madagaskarze kapoka, czyli… puszka!
Kapoka to puszka po śmietance (ciekawostka: masa produktu 390 gram). Miara wagi jest nie do podrobienia. Na Madagaskarze jest jedna mleczarnia, jedna puszka po śmietance, każdy Malgasz od dziecka liczy w kapoka pochodzącej z mleczarni w Antsirabe. Nikt z miejscowych nie ma pojęcia, ile w gramach waży kapoka ryżu, ale wie, ile puszek można ugotować w jakim garnku. Garnki są również produkowane tylko w jednym mieście, każdy garnek ma wybitą na pokrywce średnicę. Puszka śmietanki kosztuje 3.300 ariary, pusta puszka (czyli waga) kosztuje na rynku 300 ariary (dane autora ze stycznia 2013 roku).
Jako jednostki miary używa się kapoka feno gasy, czyli „pełna po malgasku”. Pełna po malgasku, to puszka z najwyższym możliwym czubkiem. Kapoka feno vazaha oznacza: „puszka według miary białych”, czyli „ze ściętym czubkiem”.