Madagaskar jest krajem wyjątkowo słabo uprzemysłowionym. W przypadku handlu trudno mówić nawet o jakimś istniejącym rynku wewnętrznym. Nie może być inaczej, skoro nie ma tu rozwiniętej sieci drogowej. Poza stolicą i głównym portem Tamatave jest bardzo niewiele miejsc, gdzie przez całą dobę można korzystać z prądu. Brak tu więc przemysłu. No ale coś tam przecież jest produkowane? Na przykład wanilia. W ogromnych ilościach!

Madagaskar to kraj rolniczy. Obok ryżu, który jest podstawą kuchni, uprawia się tutaj też owoce i warzywa. Zdecydowana ich większość jest produkowana na wschodnim wybrzeżu. Są tam również idealne warunki do uprawy przypraw. Goździki, kurkuma, czarny i zielony pieprz, papryczki chili, cynamon- wszystko to produkuje się na Czerwonej Wyspie. Bardzo pokaźna jest produkcja wanilii, Madagaskar pokrywa większość światowego zapotrzebowania na tą przyprawę. Uprawia się tu również drzewo ylang-ylang. Z jego kwiatów produkuje się esencję zapachową, która jest aromatem podstawowym dla większości perfum.

o ryżu, ryżu!
złoto